Pyzy ziemniaczane w serowym beszamelu
Składniki na 4 osoby:
100 g tartego sera żółtego
1 litr mleka
50 g masła
100 g mąki żytniej
1 łyżeczka musztardy
800 g ziemniaków (500 g tartych i 300g gotowanych)
1 jajko
200 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
sól
Przepis:
Masło stop w rondlu i zaciągnij mąką żytnią, dodaj musztardę i dopraw solą a następnie zalej gorącym mlekiem i całość wymieszaj. Dodaj ser i zredukuj na gęsty serowy beszamel. Połącz starte i odciśnięte z wody ziemniaki z gotowanymi i przeciśniętymi przez praskę, dopraw je solą, dodaj jajko oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wyrób gęste ciasto na pyzy, które następnie podziel na kulki i gotuj w osolonej wodzie. Wyławiaj i wrzucaj do serowego beszamelu. Gotowe