Smażony łosoś w sosie pomidorowym z kaparami i oliwkami/ gratin ziemniaczane/ aioli czosnkowe
Składniki:
Łosoś filet 600 g
Sól i czarny pieprz
Olej rzepakowy
Szalotka duża 1 szt
Czosnek - 2 ząbki
2 malinowe pomidory
Gratin ziemniaczane
Kapary 100 g
Oliwki Kalamaty 100 g
Białe wino wytrawne 100 ml
Bazylia świeża
10 dużych ziemniaków
Olej rzepakowy
Sól, czarny pieprz
Śmietanka kremówka 500 ml
Tymianek świeży
Aioli czosnkowe
1 ząbek czosnku
Sok z cytryny
Żółtko
Olej rzepakowy 100 ml
Sól, czarny pieprz
Przepis:
Ziemniaki pokrój na plasterki, ułóż w naczyniu do zapiekania. Całość dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i zalej śmietanką. Zapiekaj w piekarniku w temp. 180 st. ok 1 h.
Łososia dopraw solą i pieprzem. Smaż na oleju rzepakowym od strony skóry klika minut. Cebule i czosnek drobno posiekane dorzuć na patelnie. Łososia przerzuć na drugą stronę, dorzuć kapary i oliwki, podlej winem. Gdy wyparuje dodaj starte pomidory. Na koniec całość posyp bazylią. Podawaj z gratin ziemniaczanym oraz aioli.
Aioli:
czosnek zmiażdż w moździerzu, dodaj szczyptę soli i ucieraj. Dodaj żółtko i pomału dolewaj olej i ubijaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.