Pytanie na Śniadanie

Rumuński sznycel z puree ziemniaczanym

Składniki na kotlety:

4 kotlety schabowe (mogą być też drobiowe lub z cielęciny)

1 jajko

1 łyżka musztardy

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka bułki tartej

Sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka słodkiej papryki (opcjonalnie)

2-3 łyżki oleju roślinnego, masła lub smalcu

Na puree ziemniaczane:

6-8 średnich ziemniaków

3 łyżki masła

1/2 szklanki mleka

Sól i pieprz do smaku

Na sałatkę z kiszonkami:

Ogórek kiszony, kapusta kiszona, pomidory kiszone, kalafior kiszony

1 mała cebula (opcjonalnie)

1 łyżka oliwy z oliwek (opcjonalnie)

Świeże zioła, np. koperek (opcjonalnie)

Więcej na ten temat