Pytanie na Śniadanie

Pierogi z pieczonym porem i serem dojrzewającym

Pierogi z pieczonym porem, palonym masłem i serem dojrzewającym


Ciasto makaronowe buraczane

Składniki:

  • 75 g gotowanego buraka lub puree buraczanego
  • 185 g mąki 00
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka oliwy
  • Szczypta soli
  • Semolina lub mąka krupczatka do podsypania

Sposób przygotowania:

  1. W blenderze zmiksuj żółtka z ugotowanym burakiem na gładki krem.
  2. Dodaj mąkę, szczyptę soli i oliwę, zmiksuj na grys lub wyrób ręcznie.
  3. Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 min.
  4. Po schłodzeniu wałkuj makaron na cienkie płaty, wytnij kształt ciasta (np. kółka lub kwadraty), nałóż farsz i sklej pierożki.
  5. Gotuj w osolonym wrzątku przez 1 min, a następnie podsmaż na patelni z rozpuszczonym masłem (np. palonym).

Farsz

Składniki:

  • 2 pory
  • 250 g ricotty
  • 30 g parmezanu
  • Skórka z 1 cytryny
  • Sól, chili
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania farszu:

  1. Pory nakłuj ostrym nożem, polej oliwą, posól i piecz przez 30 min w 190°C.
  2. Po upieczeniu usuń zewnętrzną skórkę, a miąższ drobno posiekaj.
  3. Wymieszaj ricottę z pieczonymi porami, skórką z cytryny, startym parmezanem, posiekaną natką pietruszki, chili i czosnkiem.
  4. Farsz gotowy do użycia. Możesz przełożyć go do rękawa cukierniczego, by łatwiej go było nakładać na ciasto.


Więcej na ten temat