Ciasto drożdżowe na maślance z kruszonką
Składniki na 1 blachę 20x30 cm:
150 ml maślanki
50 g masła
1 jajko
30 g świeżych drożdży
300 g mąki pszennej
150 g cukru
Kruszonka:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru drobnego
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkrusz i wrzuć do miski. Zasyp cukrem, wlej maślankę i dokładnie wymieszaj. Wbij jajko, dodaj mąkę i szczyptę soli, wyrób ciasto. Masło roztop i lekko ciepłe dodaj do ciasta. Wyrób elastyczne ciasto i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x30 cm. Odłóż na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie zrób kruszonkę poprzez połączenie mąki z cukrem i wkrojenie do mieszanki zimnego masła. Całość zagnieć i zetrzyj na grubych oczkach tarki na ciasto, które następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około godziny. Gotowe!