Pytanie na Śniadanie

Ciasto drożdżowe na maślance z kruszonką

Ciasto drożdżowe na maślance z kruszonką

 

Składniki na 1 blachę 20x30 cm:

150 ml maślanki

50 g masła

1 jajko

30 g świeżych drożdży

300 g mąki pszennej

150 g cukru

 

Kruszonka:

150 g mąki

100 g masła

50 g cukru drobnego

 

Sposób przygotowania:

Drożdże rozkrusz i wrzuć do miski. Zasyp cukrem, wlej maślankę i dokładnie wymieszaj. Wbij jajko, dodaj mąkę i szczyptę soli, wyrób ciasto. Masło roztop i lekko ciepłe dodaj do ciasta. Wyrób elastyczne ciasto i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x30 cm. Odłóż na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie zrób kruszonkę poprzez połączenie mąki z cukrem i wkrojenie do mieszanki zimnego masła. Całość zagnieć i zetrzyj na grubych oczkach tarki na ciasto, które następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około godziny. Gotowe!

Więcej na ten temat