Pytanie na Śniadanie

Pampuchy z sosem waniliowym

Pampuchy maślankowe z masłem i sosem waniliowym

 

Składniki na 4 osoby:

200 ml maślanki

50 g masła

200 ml śmietanki 36%

4 żółtka

300 g mąki pszennej

2 saszetki drożdży

6 łyżek cukru

1 łyżeczka esencji waniliowej

 

Sposób przygotowania:

Żółtka utrzyj z 4 łyżkami cukru a następnie połącz z esencją waniliową i całość zalej gorącą śmietanką energicznie mieszając. Odstaw na bok. Maślankę połącz z mąką pszenną i 2 łyżkami cukru. Dodaj drożdże i całość zalej roztopionym ciepłym masłem. Wymieszaj w dzieży na elastyczne ciasto. Daj mu wyrosnąć przez 40 minut a następnie podziel na kulki i paruj w piekarniku. Wyjmij i polej waniliowym sosem. Gotowe!

 

 

 

Więcej na ten temat