Pytanie na Śniadanie

Chupe de camarones

Chupe de Camarones - zupa z krewetek z kolbą kukurydzy, z południowego miasta Arequipa, uważana za afrodyzjak. Bogata, kremowa i pełna smaków Peru.


Składniki:

500 g krewetek i oczyszczonych

2 szklanki bulionu rybnego lub krewetkowego

1 cebula, drobno posiekana

3 ząbki czosnku, drobno posiekane

2 marchewki pokrojone w plasterki

2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę

1 kolba kukurydzy pokrojona w plastry

1 szklanka groszku

1 szklanka śmietanki ust 18%

2 jajka

1/4 szklanki ryżu

Oliwa z oliwek

Sól i pieprz do smaku

Siekana świeża pietruszka


Przepis:

W garnku z rozgrzaną oliwą i masłem przesmaż pancerze i głowy krewetek. pozostaw w garnku sam olej ze smażenia i dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż, aż do uzyskania złotego koloru. Dodaj marchewkę, ziemniaki i kukurydzę oraz bulion oraz ryż i gotuj, aż ryż zmięknie.


Dodaj krewetki, groszek i śmietankę, gotuj na średnim ogniu, aż krewetki będą ugotowane.

W osobnej misce rozbij jajka i dodaj odrobinę gorącej zupy, cały czas mieszając. Wlej do garnka i zagotuj mieszając, aż do uzyskania gęstszej konsystencji.

Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj na gorąco z natką pietruszki.


Więcej na ten temat