Deep disc pizza z Chicago - z mega ciągnącym się serem i ogromną ilością nadzienia
Składniki na 2 pizze:
500 gr pomidorów w puszce np pelati
1 cebula
2 ząbki czosnki
Oregano suszone 1 łyżka
nasiona kopru włoskiego 1 łyżka
Papryka słodka mielona 1 łyżka
Gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
Mozzarella 1szt
Mozzarella tarta 1 szklanka
Parmezan 50gr
Peperoni 20 plasterków
Pomidor 2 sztuki
Mięso mielone wieprzowe 1/2 kg
Olej 2 łyżki
Papryka 1 szt
Przepis
Porcję ciasta rozwałkuj i przełóż do formy posmarowanej olejem tak, aby powstały wysokie ścianki. Przygotuj sos sos: Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj oregano, nasiona kopru, paprykę mieloną i gałkę oraz mięso i smaż, aż się przyrumieni. Dodaj pomidory z puszki i pokrojonego w kostkę świeżego pomidora oraz paprykę, dopraw sol solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotouj jeszcze 10 minut. Na dnie ciasta wyłóż mozzarellę pokrojoną na plastry. Na serze ułóż peperoni, posyp parmezanem i zalej sosem. Wierzch posyp tartą mozzarella i reszta parmezanu Na wierzchu ułożyć plastry pomidorów. Całość zalać sosem pomidorowym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C z włączonym grzaniem góra-dół i piec 25 minut na dolnej półce.
Ciasto 2 porcje
Składiki:
0,5 kg mąki pszennej
40 g drożdży
250 ml ciepłej wody
1 łyżka soli
1/2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy
Przepis
Drożdże rozprowadź z cukrem i ciepłą wodą, wymieszaj z 4 łyżkami mąki, odstaw na 15 minut do wyrośnięcia pod przykryciem. Do mąki wlej rozczyn drożdżowy, wymieszaj, posól, zagnieć. Dodaj oliwę i wyrabiaj przez 10 minut. Odstaw na 1-2 godziny.