Pytanie na Śniadanie

Deep disk pizza z Chicago

Deep disc pizza z Chicago - z mega ciągnącym się serem i ogromną ilością nadzienia


Składniki na 2 pizze:

500 gr pomidorów w puszce np pelati

1 cebula

2 ząbki czosnki

Oregano suszone 1 łyżka

nasiona kopru włoskiego 1 łyżka

Papryka słodka mielona 1 łyżka

Gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki

Mozzarella 1szt

Mozzarella tarta 1 szklanka

Parmezan 50gr

Peperoni 20 plasterków

Pomidor 2 sztuki

Mięso mielone wieprzowe 1/2 kg

Olej 2 łyżki

Papryka 1 szt


Przepis

Porcję ciasta rozwałkuj i przełóż do formy posmarowanej olejem tak, aby powstały wysokie ścianki. Przygotuj sos sos: Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj oregano, nasiona kopru, paprykę mieloną i gałkę oraz mięso i smaż, aż się przyrumieni. Dodaj pomidory z puszki i pokrojonego w kostkę świeżego pomidora oraz paprykę, dopraw sol solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotouj jeszcze 10 minut. Na dnie ciasta wyłóż mozzarellę pokrojoną na plastry. Na serze ułóż peperoni, posyp parmezanem i zalej sosem. Wierzch posyp tartą mozzarella i reszta parmezanu Na wierzchu ułożyć plastry pomidorów. Całość zalać sosem pomidorowym. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220°C z włączonym grzaniem góra-dół i piec 25 minut na dolnej półce.


Ciasto 2 porcje

Składiki:

0,5 kg mąki pszennej

40 g drożdży

250 ml ciepłej wody

1 łyżka soli

1/2 łyżki cukru

2 łyżki oliwy


Przepis

Drożdże rozprowadź z cukrem i ciepłą wodą, wymieszaj z 4 łyżkami mąki, odstaw na 15 minut do wyrośnięcia pod przykryciem. Do mąki wlej rozczyn drożdżowy, wymieszaj, posól, zagnieć. Dodaj oliwę i wyrabiaj przez 10 minut. Odstaw na 1-2 godziny.



Więcej na ten temat