Pytanie na Śniadanie

Kuku mas curry

Kuku mas curry - jedno z najbardziej znanych dań kuchni lankijskiej czyli gęste i aromatyczne curry z kurczaka i placuszki roti


Składniki:


Ziarna kolendry 1 łyżka

Ziarna kuminu 1 łyżka

Pieprz w ziarnach 1 łyżka

Nasiona kopru włoskiego 1 łyżka

Kardamon 2 sztuki

Chilli suszone 2 sztuki

Cynamon kora 4 cm

Olej kokosowy 4 łyżki

Imbir 5 cm

Czosnek 3 ząbki

Kozieradka 1 łyżka

Liście limonki 5 sztuk

Cebula czerwona 1 sztuka

Trybowane podudzia z kurczaka 0,5 kg

Kurkuma 1 łyżka

Mleko Kosowe 300 ml

Przecier pomidorowy 100 ml

Kolendra


Przepis:

Kolendrę, kumin, pieprz, fenkuł, kozieradkę, kardamon i chilli upraż kilka minut na suchej patelni. Przyprawy rozdrobnij w młynku do kawy lub blenderze na proszek.


W garnku o grubym dnie rozgrzej olej kokosowy, przesmaż rozdrobniony czosnek i imbir, pokrojoną w piórka cebulę, liście limonki i pokrojonego w kawałki kurczaka. Kiedy mięso się przyrumieni dodaj zmielone przyprawy oraz kurkumę. Smaż kolejne 2-3 minuty. Zalej wodą i duś 10 minut. Dodaj mleczko Kokosowe i przecier pomidorowy i gotuj kolejne 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj z placuszkami roti i świeżą kolendrą.


Kokosowe placki roti


Składniki:

Wiórki kokosowe 50 gram

Mąka pszenna 50 gram

Woda 100 ml

Olej rzepakowy 2 łyżki

Sól


Przepis:

Wiórki kokosowe zalej 1/3 gorącej wody i pozostaw do napęcznienia. Wymieszaj z reszta wody, mąka i solą. Formuj placuszki i smaż na patelni z rozgrzanym olejem 2-3 minuty z każdej strony.

Więcej na ten temat