Składniki na 4 osoby:
500g schabu wieprzowego
1 pomarańcza
sól
pieprz
1 łyżeczka cynamonu
olej do smażenia
250 g mąki pszennej
150 ml ciepłej wody
1 saszetka suszonych drożdży
½ łyżki cukru
Przepis:
Schab natrzyj solą i pieprzem obłóż plastrami pomarańczy, dodaj cynamon i piecz w folii około 40 minut. W tym czasie połącz mąkę z drożdżami, cukrem i odrobiną soli i zaciągnij ciepłą wodą. Daj wyrosnąć ciasto przez cały czas pieczenia schabu. Zgaś piekarniki, wyjmij schab, odsącz go z soków a te zaciągnij delikatnie mąką, dopraw solą i pieprzem i rozluźnij za pomocą wody na patelni. Zrób gęsty sos podgrzewając go na patelni. Ciasto podziel na kulki i wstaw do chłodzącego się piekarnika. Zmień ustawienia piekarnika na parowanie i zaparuj pampuchy. Schab pokrój w plastry, pampuchy przekrój na pół i całość polewaj sosem. Gotowe!