Składniki na 4 osoby:
500g karkówki wieprzowej
4 ząbki czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
olej do smażenia
sól
pieprz
600 g dużych ziemniaków
200 g mąki pszennej
2 jajka
100 g mąki ziemniaczanej
Przepis:
Karkówkę, natrzyj solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Skrop ją olejem i zawiń w folię a następnie piecz około 1 godziny w 180 stopniach. W międzyczasie ugotuj ziemniaki i gdy są jeszcze gorące przetrzyj je przez praskę i połącz z jajkami i solą. Następnie zaciągnij ciasto mąką pszenną i ziemniaczaną, podziel na duże kulki i rozpłaszcz je. Gotuj w osolonej wodzie, gdy karkówka będzie już gotowa. Wyjmij karkówkę, poszarp ją widelcem a soki zaciągnij delikatnie odrobiną mąki pszennej, dopraw solą i pieprzem i rozciągnij wodą z gotowania klusek. Wykładaj kluski, dodawaj szarpaną karkówkę i całość polewaj obficie luźnym sosem pieczeniowym. Wymieszaj całość. Gotowe!