Pytanie na Śniadanie

Kluski ruskie z omastą

Kluski ruskie z omastą z guanciale i pestek oraz sosem parmezanowym

Składniki:

Mączyste ziemniaki 1 kilogram

Biały ser tłusty 0,7 kilograma

Jajko

Mąka ziemniaczana 0,3 szklanki

Mąka pszenna 50 g

Cebula 2 sztuki

Olej rzepakowy 60 ml

Gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki

Sól/pieprz


Omastą z guanciale i prażonych pestek:

Guanciale 100 gram

Masło 3 łyżki

Cebula

Słonecznik 4 łyżki

Siemię lniane 4 łyżki

Mak 3 łyżki

Papryka wędzona mielona 1/3 łyżeczki

Sól


Sos parmezanowy:

Parmezan tarty 90 g

Czosnek 1 ząbek

Śmietanka 30% 350 ml.

Sól/pieprz


Więcej na ten temat