Pytanie na Śniadanie

Kluski leniwe w sosie śmietankowo-karmelowym

Kluski leniwe w sosie śmietankowo-karmelowym

Składniki na 4 porcje:

200 ml śmietanki 36%

600g twarogu półtłustego

50 g masła

300 g drobnego cukru

100 g mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

sól

2 jajka

Przepis:

Twaróg zmiel i połącz ze 100g cukru, a następnie jajkami. Całość zaciągnij mąką pszenną i ziemniaczaną. Ciasto podziel na kawałki, roluj w wałki i wycinaj kluski leniwe. Wstaw wodę i dobrze ją posól, zagotuj ją. W międzyczasie stop na suchej patelni resztę cukru i gdy zacznie się z niej tworzyć bursztynowy karmel dodaj masło i śmietankę. Całość gotuj na małym ogniu aż sos będzie gęsty i jednolity. Wrzuć leniwe na wrzątek i ugotuj je. Po ugotowaniu polewaj sosem śmietankowo-karmelowym. Gotowe!

 

Więcej na ten temat