Kluski leniwe w sosie śmietankowo-karmelowym
Składniki na 4 porcje:
200 ml śmietanki 36%
600g twarogu półtłustego
50 g masła
300 g drobnego cukru
100 g mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól
2 jajka
Przepis:
Twaróg zmiel i połącz ze 100g cukru, a następnie jajkami. Całość zaciągnij mąką pszenną i ziemniaczaną. Ciasto podziel na kawałki, roluj w wałki i wycinaj kluski leniwe. Wstaw wodę i dobrze ją posól, zagotuj ją. W międzyczasie stop na suchej patelni resztę cukru i gdy zacznie się z niej tworzyć bursztynowy karmel dodaj masło i śmietankę. Całość gotuj na małym ogniu aż sos będzie gęsty i jednolity. Wrzuć leniwe na wrzątek i ugotuj je. Po ugotowaniu polewaj sosem śmietankowo-karmelowym. Gotowe!