Pytanie na Śniadanie

Suflet twarogowy z waniliową bitą śmietanką

Suflet twarogowy z waniliową bitą śmietanką

Składniki na 4 suflety (4 osoby):

200 ml śmietanki 36%

400g twarogu tłustego

4 jajka

100g mąki pszennej

120g drobnego cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka esencji z wanilii

odrobina masła i soli

Przepis:

Ser przetrzyj przez praskę i połącz delikatnie z ubitymi na sztywno białkami jaj. Żółtka utrzyj ze 100g drobnego cukru na białą masę. Połącz obie masy i zaciągnij je delikatnie mąką, dodaj proszek. Wysmaruj duże kokilki masłem i wysyp mąką. Przełóż masę sufletową do nich i zapiekaj przez 12-15 minut w temperaturze 160 stopni. W tym czasie ubij śmietankę z cukrem i esencją z wanilii. Gotowe suflety dekoruj bitą śmietanką. Gotowe!

Więcej na ten temat