Pytanie na Śniadanie

Słodki karnawał - rurki z kremem domowej roboty

Rurki z kremem to hit deserów, który powrócił z lat 90 tych. Można je kupić w cukierni, ale lepiej zrobić samemu.

To wspaniała zabawa dla całej rodziny, nie martwcie się brakiem foremek, nie są niezbędne. A rodzaj ciasta, smak i typ kremu bez trudu wybierzecie po naszej rozmowie.

RURKI Z KREMEM BUDYNIOWYM

Składniki:

400 g mąki pszennej

200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

200 g kwaśnej śmietany 18%

szczypta soli

Dodatkowo:

roztrzepane jajko

gruby cukier kryształ

Krem budyniowy:

500 ml mleka

5 żółtek

70 g cukru

60 g skrobi kukurydzianej

40 g masła

10 g ekstraktu waniliowego


RURKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

ciasto francuskie

Krem:

400 ml śmietanki 30% mascarpone

pół szklanki cukru pudru

pokrojone maliny


Więcej na ten temat