Składniki:
500g dorsza (może być mrożony)
1 cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
sól, pieprz, cukier, ocet do smaku
30 g siekanych ziół: koperek, natka pietruszki
Odrobina oleju
500 g białego ryżu
300 ml passaty pomidorowej
Mąka kukurydziana do obtoczenia ryby
1 pęczek włoszczyzny: tarty lub drobno posiekany
Sposób przygotowania
Dorsza oczyścić i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące kukurydzianej połączonej z przyprawami.
Patelnie umieścić na płycie a z menu płyty wybrać funkcje gotowanie wspomagane, potrawy, ryby, białe ryby.
Na rozgrzana patelnie nalać olej i obsmażyć dorsza. Kiedy ryba się zarumieni dodać siekaną cebulę, warzywa, część przypraw i przecier pomidorowy. Dusić kilka minut, finalnie doprawić do smaku, dodać siekane zioła i podać ze smażona rybą oraz ugotowanym ryżem