Pytanie na Śniadanie

Paprykarz z patelni

Składniki:

500g dorsza (może być mrożony)

1  cebula

2 rozgniecione ząbki czosnku

sól, pieprz, cukier, ocet do smaku

30 g siekanych ziół: koperek, natka pietruszki

Odrobina oleju

500 g białego ryżu

300 ml passaty pomidorowej

Mąka kukurydziana do obtoczenia ryby

1 pęczek włoszczyzny: tarty lub drobno posiekany


Sposób przygotowania

Dorsza oczyścić i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące kukurydzianej połączonej z przyprawami.

Patelnie umieścić na płycie a z menu płyty wybrać funkcje gotowanie wspomagane, potrawy, ryby, białe ryby.

Na rozgrzana patelnie nalać olej i obsmażyć dorsza. Kiedy ryba się zarumieni dodać siekaną cebulę, warzywa, część przypraw i przecier pomidorowy. Dusić kilka minut, finalnie doprawić do smaku, dodać siekane zioła i podać ze smażona rybą oraz ugotowanym ryżem

Więcej na ten temat