Pytanie na Śniadanie

Omlet biszkoptowy z pomarańczami

Omlet:

4 jajka

100 ml mleka

Szczypta soli

4 łyżeczki cukru

2  łyżeczki roztopionego masła

4 łyżeczki mąki pszennej

Nadzienie:

250 g sezonowych owoców: jabłka, gruszki, mandarynki

50 g cukru pudru

200 g gorzkiej czekolady

Otarta skórka z pomarańczy

50 ml śmietanki 36%

30 ml miodu



Sposób przygotowania


Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier podczas ubijania. Mleko połączyć z żółtkami, mąką, roztopionym masłem i finalnie ubitymi białkami – nie mieszać zbyt długo, aby zachować puszystość.


Sos czekoladowy:

Rondel umieścić na płycie indukcyjnej z połamana czekoladą i otarta skórka z pomarańczy, wybrać gotowanie wspomagane, roztapianie czekolady. Kiedy czekolada zmięknie dodać odrobinę śmietanki i miód. Całość lekko podgrzać.

Nadzienie:

Na rozgrzanej patelni zrumienić pokrojone kawałki owoców z odrobiną cukru. Kiedy owoce się zarumienią doprawić finalnie do smaku, umieścić w omlecie i polać sosem czekoladowym.


Więcej na ten temat