Grillowane eskalopki z kurczaka z masłem z suszonymi pomidorami i plackami z kaszy gryczanej
Składniki
200 g masła
50 g suszonych pomidorów
2 łyżki siekanej bazylii
Sól i pieprz do smaku
2 filety drobiowe
Placki
100 g masła klarowanego do smażenia
50 g tartego sera żółtego
200 g ugotowanej kaszy
2 ząbki czosnku – tarte
2 jajka
Garść siekanych ziół – (koperek, bazylia, natka)
Sposób przygotowania
Masło smakowe
Mękkie masło połączyć z siekanymi suszonymi pomidorami i bazylią, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Placki
Uugotowaną kaszę połączyć z tartym serem, jajkami i ziołami z odrobiną przypraw.
Formować placki na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym – smażyć na złoto.
Filet podzielić wzdłuż na pół, oprószyć przyprawami, posmarować roztopionym klarowanym masłem. Ugrillować na złoto z obu stron ok 8 minut.
Na plackach układać grillowane eskalopki i smakowe masło.
Masła smakowe
Najlepsze masło do kurczaka lub makaronu
200 g masła
1 łyżeczka pieprzu młotkowanego
Otarta skórka z 1 cytryny
Sól do smaku
Przygotowanie:
Miękkie masło połączyć z pieprzem i otartą skórka wyszorowanej cytryny, doprawić do smaku i uformować lub wycisnąć gwiazdki i zamrozić. Przechowywać w zamrażarce i dodawać do potraw.
Najlepsze masło do steka
200 g masła
2 łyżki zmielonych suszonych podgrzybków lub borowików
1 łyżka pasty truflowej lub oleju truflowego
30 g świeżego szczypiorku
Sól i pieprz do smaku