Pytanie na Śniadanie

Grillowane eskalopki z kurczaka z masłem

Grillowane eskalopki z kurczaka z masłem z suszonymi pomidorami i plackami z kaszy gryczanej 

Składniki

200 g masła

50 g suszonych pomidorów

2 łyżki siekanej bazylii

Sól i pieprz do smaku

2 filety drobiowe


Placki

100 g masła klarowanego do smażenia

50 g tartego sera żółtego

200 g ugotowanej kaszy

2 ząbki czosnku – tarte

2 jajka

Garść siekanych ziół – (koperek, bazylia, natka)

 

Sposób przygotowania

Masło smakowe

Mękkie masło połączyć z siekanymi suszonymi pomidorami i bazylią, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Placki

Uugotowaną kaszę połączyć z tartym serem, jajkami i ziołami z odrobiną przypraw.

Formować placki na rozgrzanej patelni z masłem klarowanym – smażyć na złoto.

 

Filet podzielić wzdłuż na pół, oprószyć przyprawami, posmarować roztopionym klarowanym masłem. Ugrillować na złoto z obu stron ok 8 minut.

Na plackach układać grillowane eskalopki i smakowe masło.

Masła smakowe


Najlepsze masło do kurczaka lub makaronu

200 g masła

1 łyżeczka pieprzu młotkowanego

Otarta skórka z 1 cytryny

Sól do smaku

Przygotowanie:

Miękkie masło połączyć z pieprzem i otartą skórka wyszorowanej cytryny, doprawić do smaku i uformować lub wycisnąć gwiazdki i zamrozić. Przechowywać w zamrażarce i dodawać do potraw.


Najlepsze masło do steka

200 g masła

2 łyżki zmielonych suszonych podgrzybków lub borowików

1 łyżka pasty truflowej lub oleju truflowego

30 g świeżego szczypiorku

Sól i pieprz do smaku

Więcej na ten temat