Pytanie na Śniadanie

Klopsiki twarogowe w maślanym sosie

Klopsiki twarogowe w maślanym sosie z pomidorami i jogurtem


Składniki:

Sos

1 łyżka masła klarowanego

1 łyżka zimnego masła

1 łyżeczka masła

500ml śmietanki 36%

1 cebula, posiekana

3 ząbki czosnku posiekane

Chilli, sól, pieprz do smaku

2 cm tartego imbiru

2 łyżki przecieru pomidorowego

 

Klopsiki twarogowe

300 g półtłustego twarogu

100g ugotowanej kaszy gryczanej

2 jajka

szczypta soli

garść siekanych ziół (natka, koperek)

bułka tarta do obtoczenia

 

Sposób przygotowania

Sos

W rondlu z rozgrzanym masłem klarowanym podsmażyć imbir, czosnek i suche przyprawy. Dodać koncentrat pomidorowy i śmietankę. Całość zagotować i doprawić do smaku. Dodając łyżkę zimnego masła pod koniec uzyskamy aksamitny i połyskujący sos.

Klopsiki

Twaróg połamać. Kaszę ugotować i wystudzić. Połamany twaróg, kaszę, siekane zioła, przyprawy i jaja połączyć w naczyniu – uformować plastyczne ciasto. Z masy przygotować kotleciki niewielkich rozmiarów. Obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na maśle na złoto.

Więcej na ten temat