Klopsiki twarogowe w maślanym sosie z pomidorami i jogurtem
Składniki:
Sos
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka zimnego masła
1 łyżeczka masła
500ml śmietanki 36%
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku posiekane
Chilli, sól, pieprz do smaku
2 cm tartego imbiru
2 łyżki przecieru pomidorowego
Klopsiki twarogowe
300 g półtłustego twarogu
100g ugotowanej kaszy gryczanej
2 jajka
szczypta soli
garść siekanych ziół (natka, koperek)
bułka tarta do obtoczenia
Sposób przygotowania
Sos
W rondlu z rozgrzanym masłem klarowanym podsmażyć imbir, czosnek i suche przyprawy. Dodać koncentrat pomidorowy i śmietankę. Całość zagotować i doprawić do smaku. Dodając łyżkę zimnego masła pod koniec uzyskamy aksamitny i połyskujący sos.
Klopsiki
Twaróg połamać. Kaszę ugotować i wystudzić. Połamany twaróg, kaszę, siekane zioła, przyprawy i jaja połączyć w naczyniu – uformować plastyczne ciasto. Z masy przygotować kotleciki niewielkich rozmiarów. Obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na maśle na złoto.