Pytanie na Śniadanie

Hummus, baba ganoush, Muhammara, Tabbouleh oraz sałatka z ciecierzycy i bakłażana

Hummus


Składniki:

250 g suszonej ciecierzycy ( opcjonalnie ciecierzyca ze słoika)

kilka solidnych łyżek pasty sezamowej tahini (zacznij od 10 )

kilka łyżek oliwy z oliwek

1-2 ząbki czosnku

przeciśnięte przez praskę soki z cytryny

do smaku sól,czarny pieprz i kumin mielony do smaku


Sposób przygotowania:

Suchą ciecierzycę namocz w wodzie na noc. Odlej wodę. Cieciorkę zalej świeżą wodą. Gotuj na małym ogniu przez minimum godzinę, aż ciecierzyca będzie bardzo miękka. Od czasu do czasu zdejmując szumowiny i skórki.Często można spotkać dodatek sody oczyszczonej,przyśpiesza gotowanie ale mój żołądek żle na nią reaguje.Jest gotowa jak się w palcach rozpada..Po ugotowaniu delikatnie odsącz pozostawiając nieco płynu. Po ugotowaniu podwaja swoją objętość i będziesz mieć ok 600 g cieciorki.Wszystkie składniki umieść w malakserze. Kumin najpierw upraż na patelni, jak zacznie pięknie pachnieć to moment aby ją ściągnąć z patelni.Gdy lekko przestygnie utłucz go w możdzierzu lub zmiksuj np w młynku do kawy.

Mam taki i używam go tylko do przypraw. Zacznij rozdrabniać i stopniowo dodawaj trochę wody z gotowania,aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Miel długo. Pasta ma mieć konsystencję gładkiego kremu.

Nie zapomnij o smaku. Próbuj i oceniaj czy trzeba jeszcze doprawić.

Przed podaniem polej oliwą z oliwek i posyp kuminem lub ulubionymi ziołami



Baba ganoush


Składniki:

4 duże bakłażany

oliwa z oliwek

4/6 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

6 łyżek pasty tahini

sok z cytryny do smaku

sól i pieprz do smaku

kumin i kolendra do smaku


Sposób przygotowania:

Bakłażany przetnij wzdłuż na pół, ponacinaj w kratkę, wsadź do piekarnika i piecz, aż skórka będzie prawie czarna, a miąższ miękki.

Temperatura 200 st /czas ok 45 minut. Nim zdecydujesz się go wyciągnąć z piekarnika sprawdż czy bakłażan jest w środku miękki i kremowy.Wydrąż środek widelcem i odsącz na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Jeśli bakłażan jest jeszcze zbyt wodnisty, przesmaż go na patelni.Potem wymieszaj z tahini, cytryną, oliwą, czosnkiem, i dopraw do smaku. Kumin i kolendrę najpierw upraż na patelni, jak zacznie pięknie pachnieć to moment aby ją ściągnąć z patelni.Gdy lekko przestygnie utłucz go w możdzierzu lub zmiksuj np w młynku do kawy.

Mam taki i używam go tylko do przypraw.




Muhammara


Składniki:

5 czerwonych papryk

3 garści orzechów włoskich

chlust oliwy

2/3 ząbki czosnku

sok z cytryny do smaku

szczypta kuminu i kolendry (do smaku)

melasa z granatu (do smaku)

ocet winny (do smaku)

sól i pieprz (do smaku)



Sposób przygotowania:

Paprykę opiecz na palenisku lub w piekarniku – jej skórka musi być mocno spieczona, wręcz czarna. Pozostaw do przestygnięcia.Najlepiej włóż do miski i starannie ja przykryj folią kuchenną, wtedy papryka zaparuje i łatwiej zejdzie z niej skóra.Obierz spieczoną skórkę i usuń gniazda nasienne.

Orzechy oraz obrany czosnek zmiksuj na pastę (nie musi być idealnie gładka – fajnie, gdy orzechy lekko chrupną pod zębami).Nie za długo bo powstanie masło orzechowe.Dodaj paprykę i jeszcze raz pulsacyjnie zmiksuj. Im dłużej będziesz miksować tym pasta będzie coraz bardziej wodnista a to nie jest wskazane Zawsze zaczynam od twardych składników a potem dodaję te miękkie. wtedy mam pewność,że twarde orzechy się dobrze zmiksowały Dopraw do smaku.Kumin i kolendrę najpierw upraż na patelni, jak zacznie pięknie pachnieć to moment aby ją ściągnąć z patelni.Gdy lekko przestygnie utłucz go w możdzierzu lub zmiksuj np w młynku do kawy. Mam taki i używam go tylko do przypraw. Całość dopraw do smaku. Wyłóż na talerz, polej oliwą.




Sałatka z ciecierzycy i bakłażana


Składniki:

4 bakłażany

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być ta ze słoika)

1 granat

3/4 ząbki czosnku drobno posiekane

1 czerwona cebula, drobno posiekana

1 pęczek posiekanej świeżej kolendry

czerwony ocet winnego do smaku (zamiennie sok z cytryny)

kilka łyżeczek melasy z granatów

do smaku oliwa z oliwek

sól i pieprz

kumin oraz kolendra do smaku


Sposób przygotowania:

Bakłażany umyj, pokrój w centymetrową kostkę, posól i zostaw na 5-10 minut, aby pozbyć się wody.Bakłażan się "spoci", wyciśnij z niego wodę i smaż na rozgrzanej patelni obficie polanej oliwą z oliwek przez kilka minut, do lekkiego złotego koloru. Pamiętaj patelnia musi być rozgrzana inaczej bakłażany wpiją całą oliwę i będą bardzo tłuste.Smaż je partiam, inaczej temperatura spadnie a one będą się dusić.Wyjmij na ręcznik papierowy i odsącz. Na pozostałej oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Od razu dopraw szczypta soli,pieprzu i pozostałymi przyprawami. Kumin i kolendrę najpierw upraż na patelni, jak zacznie pięknie pachnieć to moment aby je ściągnąć z patelni.Gdy lekko przestygnie utłucz je w możdzierzu lub zmiksuj np w młynku do kawy. Duś przez kilka minut,aż cebula się zeszkli i nabierze słodyczy.Dorzuć odsączoną ciecierzycę, bakłażana,posiekane zioła i pestki granatu. Polej melasą oraz octem. do smaku.Wymieszaj i spróbuj czy nie trzeba doprawić. Tutaj przenika się słodki i kwaśny smak. Zaufaj swoim kubkom smakowym, nie bój się przyprawiać.




Tabbouleh


Składniki:

3 duże pęczki natki pietruszki

1 pęczek mięty

2 duże,dojrzałe pomidory

1 długi ogórek

1 szklanka drobnej kaszy bulgur (opcjonalnie)

1 czerwona cebula drobno posiekana

sól i czarny pieprz do smaku

porządny chlust oliwy z oliwek

sok z 1 cytryny lub ocet winny


Sposób przygotowania:

Pomidory umyj, opcjonalnie usuń skórkę i pestki, pokrój w kostkę.

Ogórek przekrój na pół, wydrąż miąższ, pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki oraz mięte drobno posiekaj.Podobno po tym jak siekasz zioła do tej sałatki poznasz umiejętności przyszłej żony.Kaszę zalej gorącą, lekko posoloną wodą. Szczelnie przykryj, a po 15 minutach przełóż na sitko, aby ociekła z nadmiaru wody (grubszy bulgur ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu).

Wszystkie składniki wymieszaj. W osobnym naczyniu przygotowuj dressing, łącząc oliwę z oliwek, sok z cytryny i sól. Zalej nim potrawę, jeszcze raz dokładnie mieszając. Sałatka ma mieć świeży smak.



Więcej na ten temat