Hummus
Składniki:
250 g suszonej ciecierzycy ( opcjonalnie ciecierzyca ze słoika)
kilka solidnych łyżek pasty sezamowej tahini (zacznij od 10 )
kilka łyżek oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
przeciśnięte przez praskę soki z cytryny
do smaku sól,czarny pieprz i kumin mielony do smaku
Sposób przygotowania:
Suchą ciecierzycę namocz w wodzie na noc. Odlej wodę. Cieciorkę zalej świeżą wodą. Gotuj na małym ogniu przez minimum godzinę, aż ciecierzyca będzie bardzo miękka. Od czasu do czasu zdejmując szumowiny i skórki.Często można spotkać dodatek sody oczyszczonej,przyśpiesza gotowanie ale mój żołądek żle na nią reaguje.Jest gotowa jak się w palcach rozpada..Po ugotowaniu delikatnie odsącz pozostawiając nieco płynu. Po ugotowaniu podwaja swoją objętość i będziesz mieć ok 600 g cieciorki.Wszystkie składniki umieść w malakserze. Kumin najpierw upraż na patelni, jak zacznie pięknie pachnieć to moment aby ją ściągnąć z patelni.Gdy lekko przestygnie utłucz go w możdzierzu lub zmiksuj np w młynku do kawy.
Mam taki i używam go tylko do przypraw. Zacznij rozdrabniać i stopniowo dodawaj trochę wody z gotowania,aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Miel długo. Pasta ma mieć konsystencję gładkiego kremu.
Nie zapomnij o smaku. Próbuj i oceniaj czy trzeba jeszcze doprawić.
Przed podaniem polej oliwą z oliwek i posyp kuminem lub ulubionymi ziołami
Baba ganoush
Składniki:
4 duże bakłażany
oliwa z oliwek
4/6 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
6 łyżek pasty tahini
sok z cytryny do smaku
sól i pieprz do smaku
kumin i kolendra do smaku
Sposób przygotowania:
Bakłażany przetnij wzdłuż na pół, ponacinaj w kratkę, wsadź do piekarnika i piecz, aż skórka będzie prawie czarna, a miąższ miękki.
Temperatura 200 st /czas ok 45 minut. Nim zdecydujesz się go wyciągnąć z piekarnika sprawdż czy bakłażan jest w środku miękki i kremowy.Wydrąż środek widelcem i odsącz na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Jeśli bakłażan jest jeszcze zbyt wodnisty, przesmaż go na patelni.Potem wymieszaj z tahini, cytryną, oliwą, czosnkiem, i dopraw do smaku. Kumin i kolendrę najpierw upraż na patelni, jak zacznie pięknie pachnieć to moment aby ją ściągnąć z patelni.Gdy lekko przestygnie utłucz go w możdzierzu lub zmiksuj np w młynku do kawy.
Mam taki i używam go tylko do przypraw.
Muhammara
Składniki:
5 czerwonych papryk
3 garści orzechów włoskich
chlust oliwy
2/3 ząbki czosnku
sok z cytryny do smaku
szczypta kuminu i kolendry (do smaku)
melasa z granatu (do smaku)
ocet winny (do smaku)
sól i pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania:
Paprykę opiecz na palenisku lub w piekarniku – jej skórka musi być mocno spieczona, wręcz czarna. Pozostaw do przestygnięcia.Najlepiej włóż do miski i starannie ja przykryj folią kuchenną, wtedy papryka zaparuje i łatwiej zejdzie z niej skóra.Obierz spieczoną skórkę i usuń gniazda nasienne.
Orzechy oraz obrany czosnek zmiksuj na pastę (nie musi być idealnie gładka – fajnie, gdy orzechy lekko chrupną pod zębami).Nie za długo bo powstanie masło orzechowe.Dodaj paprykę i jeszcze raz pulsacyjnie zmiksuj. Im dłużej będziesz miksować tym pasta będzie coraz bardziej wodnista a to nie jest wskazane Zawsze zaczynam od twardych składników a potem dodaję te miękkie. wtedy mam pewność,że twarde orzechy się dobrze zmiksowały Dopraw do smaku.Kumin i kolendrę najpierw upraż na patelni, jak zacznie pięknie pachnieć to moment aby ją ściągnąć z patelni.Gdy lekko przestygnie utłucz go w możdzierzu lub zmiksuj np w młynku do kawy. Mam taki i używam go tylko do przypraw. Całość dopraw do smaku. Wyłóż na talerz, polej oliwą.
Sałatka z ciecierzycy i bakłażana
Składniki:
4 bakłażany
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być ta ze słoika)
1 granat
3/4 ząbki czosnku drobno posiekane
1 czerwona cebula, drobno posiekana
1 pęczek posiekanej świeżej kolendry
czerwony ocet winnego do smaku (zamiennie sok z cytryny)
kilka łyżeczek melasy z granatów
do smaku oliwa z oliwek
sól i pieprz
kumin oraz kolendra do smaku
Sposób przygotowania:
Bakłażany umyj, pokrój w centymetrową kostkę, posól i zostaw na 5-10 minut, aby pozbyć się wody.Bakłażan się "spoci", wyciśnij z niego wodę i smaż na rozgrzanej patelni obficie polanej oliwą z oliwek przez kilka minut, do lekkiego złotego koloru. Pamiętaj patelnia musi być rozgrzana inaczej bakłażany wpiją całą oliwę i będą bardzo tłuste.Smaż je partiam, inaczej temperatura spadnie a one będą się dusić.Wyjmij na ręcznik papierowy i odsącz. Na pozostałej oliwie podsmaż cebulę i czosnek. Od razu dopraw szczypta soli,pieprzu i pozostałymi przyprawami. Kumin i kolendrę najpierw upraż na patelni, jak zacznie pięknie pachnieć to moment aby je ściągnąć z patelni.Gdy lekko przestygnie utłucz je w możdzierzu lub zmiksuj np w młynku do kawy. Duś przez kilka minut,aż cebula się zeszkli i nabierze słodyczy.Dorzuć odsączoną ciecierzycę, bakłażana,posiekane zioła i pestki granatu. Polej melasą oraz octem. do smaku.Wymieszaj i spróbuj czy nie trzeba doprawić. Tutaj przenika się słodki i kwaśny smak. Zaufaj swoim kubkom smakowym, nie bój się przyprawiać.
Tabbouleh
Składniki:
3 duże pęczki natki pietruszki
1 pęczek mięty
2 duże,dojrzałe pomidory
1 długi ogórek
1 szklanka drobnej kaszy bulgur (opcjonalnie)
1 czerwona cebula drobno posiekana
sól i czarny pieprz do smaku
porządny chlust oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny lub ocet winny
Sposób przygotowania:
Pomidory umyj, opcjonalnie usuń skórkę i pestki, pokrój w kostkę.
Ogórek przekrój na pół, wydrąż miąższ, pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki oraz mięte drobno posiekaj.Podobno po tym jak siekasz zioła do tej sałatki poznasz umiejętności przyszłej żony.Kaszę zalej gorącą, lekko posoloną wodą. Szczelnie przykryj, a po 15 minutach przełóż na sitko, aby ociekła z nadmiaru wody (grubszy bulgur ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu).
Wszystkie składniki wymieszaj. W osobnym naczyniu przygotowuj dressing, łącząc oliwę z oliwek, sok z cytryny i sól. Zalej nim potrawę, jeszcze raz dokładnie mieszając. Sałatka ma mieć świeży smak.