Pytanie na Śniadanie

Knafeh

Knafeh


Składniki:

1 opakowanie ciasta kataifi (450 g)

200 g masła

400 g ricotty

100 g pistacji drobno posiekanych


syrop cukrowy:

250 ml wody

100 g cukry

1 łyżeczka soku z cytryny

1/2 łyżeczka wody różanej (opcjonalnie)

opcjonalnie lody (pistacjowe lub waniliowe)


Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania syropu. W rondelku zagotuj wszystkie składniki. gdy cukier się dobrze rozpuści odstaw syrop do przestygnięcia Niską, nieprzywierającą patelnie wysmaruj grubo masłem. Następnie rozprowadz cienką warstwę pokruszonego ciasta kataifi ( ok 0,5 cm) potem posmaruj serem i znowu przykryj cienką warstwą ciasta. Smaż kilka minut aż dół ciasta będzie rumiany. Potem przerzuć na drugą stronę. Pamiętaj a by dodaj znowu gruba porcję masła. Smaż ponownie kilka minut. jak spód będzie rumiany całość polej syropem. pokrój na porcje i podawaj z pistacjami i lodami

Więcej na ten temat