Pytanie na Śniadanie

30 stycznia - Dzień Rogalika

Rogalik to najlepszy dodatek do porannej kawy. Francuzi, a za nimi cały świat pokochał croissanta.

Włosi chwalą swoje cornetto, a my... polskie - domowe rogaliki z konfiturą. Nie będziemy robić pojedynku - bo wszystkie rogaliki zasługują na podium, a już teraz poznamy tajniki ich przygotowania.

DOMOWE ROGALIKI DROŻDŻOWE

250 ml ciepłego mleka

25 g drożdży świeżych

4 łyżki cukru

500 g mąki tortowej

2 jajka

80 g rozpuszczonego masła

szczypta soli

Dodatkowo:

malinowa konfitura

1 jajko

cukier puder do posypania


ROGALIKI KRUCHO-DROZDZOWE

45 g jogurtu greckiego

40 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

szczypta soli

500 g mąki pszennej tortowej

200 g masła

2 jajka

Dodatkowo:

konfitura

1 jajko

gruby cukier


Więcej na ten temat