Pytanie na Śniadanie

Jogurtowe podpłomyki zapiekane z gruszką

Jogurtowe podpłomyki zapiekane z gruszką, miodem tymiankowym boczkiem i ziołowym sosem jogurtowym

 

Składniki:

 

Podpłomyki:

Jogurt naturalny 1 szklanka

Ciepła woda 1 1/14 szklanki

Roztopione masło 2 łyżki

Sól 1 łyżka

Drożdże suszone 7 gram

Cukier 1 łyżka

Mąka pszenna 3 1/2 szklanki

 

Dodatkowo:

Jogurt naturalny 0,5 litra

Gruszki 2 sztuki

Cytryna 1/2 sztuki

Miód 1/3 szklanki

Tymianek 4 gałązki

Boczek wędzony 5 plasterków

Natka pietruszki 3 gałązki

Szczypiorek 1/2 pęczka

Sól/pieprz

Ostra papryczka kolorowa 2 sztuki

 

Sposób wykanania:

W misce połącz drożdże, cukier, wodę i 3 łyżki mąki, odstaw ma 15 minut.

Tak przygotowany zaczyn połącz z jogurtem, masłem i solą, a następnie mąką. Zagnieć ciasto i podziel na 10 części. Odstaw pod przykryciem na 20 minut. Każdy z kawałków ciasta rozwałków na cienkie placki i smaż na suchej, rozgrzanej patelni 1-2 minuty z każdej strony.

 

Jogurt wymieszaj ze skórką z cytryny, posiekanymi ziołami i dopraw solą oraz pieprzem. Miód wmieszaj z listkami tymianku i pokrojoną w plasterki ostrą papryczką.

 

Gruszki pokrój na cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Na podpłomykach wyłóż

 

Każdy podpłomyk posmaruj 1 łyżką jogurtowego sosu, udekoruj plasterkami gruszki i kawałkami boczku. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Gotowe podpłomyki polej tymiankowym miodem.

 

Więcej na ten temat