Jogurtowe podpłomyki zapiekane z gruszką, miodem tymiankowym boczkiem i ziołowym sosem jogurtowym
Składniki:
Podpłomyki:
Jogurt naturalny 1 szklanka
Ciepła woda 1 1/14 szklanki
Roztopione masło 2 łyżki
Sól 1 łyżka
Drożdże suszone 7 gram
Cukier 1 łyżka
Mąka pszenna 3 1/2 szklanki
Dodatkowo:
Jogurt naturalny 0,5 litra
Gruszki 2 sztuki
Cytryna 1/2 sztuki
Miód 1/3 szklanki
Tymianek 4 gałązki
Boczek wędzony 5 plasterków
Natka pietruszki 3 gałązki
Szczypiorek 1/2 pęczka
Sól/pieprz
Ostra papryczka kolorowa 2 sztuki
Sposób wykanania:
W misce połącz drożdże, cukier, wodę i 3 łyżki mąki, odstaw ma 15 minut.
Tak przygotowany zaczyn połącz z jogurtem, masłem i solą, a następnie mąką. Zagnieć ciasto i podziel na 10 części. Odstaw pod przykryciem na 20 minut. Każdy z kawałków ciasta rozwałków na cienkie placki i smaż na suchej, rozgrzanej patelni 1-2 minuty z każdej strony.
Jogurt wymieszaj ze skórką z cytryny, posiekanymi ziołami i dopraw solą oraz pieprzem. Miód wmieszaj z listkami tymianku i pokrojoną w plasterki ostrą papryczką.
Gruszki pokrój na cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny. Na podpłomykach wyłóż
Każdy podpłomyk posmaruj 1 łyżką jogurtowego sosu, udekoruj plasterkami gruszki i kawałkami boczku. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Gotowe podpłomyki polej tymiankowym miodem.