Pytanie na Śniadanie

Szaszłyki w jogurtowo-cytrynowej marynacie

Szaszłyki z kurczaka w jogurtowo-cytrynowej marynacie z salsą z natki pietruszki

 

Składniki:

Gęsty jogurt 0,5 litra

Masło klarowne 3 łyżki

Podudzia z Kurczaka 6 sztuk

Cytryna ekologiczna 3 sztuki

Koperek kilka gałązek

Natka kilka gałązek

Czosnek 1 ząbek

Kumin 1/2 łyżeczki

Kurkuma 1/3 łyżeczki

Pieprz/sól

 

Sposób przygotowania:

Jogurt wymieszaj z sokiem z 1/2 cytryny, połową posiekanego koperku i natką. Dodaj utarty w moździerzu ząbek czosnku i skórkę cytryny oraz kumin i kurkumę. Dopraw solą i pieprzem. Podudzia pokrój na mniejsze kawałki i dokładnie wymieszaj z połową sosu. Marynuj minimum 30 minut, najlepiej 2-3 godziny. Jedną cytrynę pokrój w plasterki. Kawałki kurczaka nadziewaj na patyczek do szaszłyków naprzemiennie z plasterkami cytryny. Smaż na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym, grilluj nad ogniem lub piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut z każdej strony, aż mięso się przyrumieni. Drugą cytrynę pokrój w ćwiartki i mocno przyrumień na suchej patelni. Szaszłyki serwuj z resztą sosu i ulubionymi dodatkami. Danie ozdób listkami koperku, salsą z natki przyrumienionymi kawałkami cytryny.


Więcej na ten temat