Jogurtowe ciasto pomarańczowe z różowym, jogurtowym lukrem na czerwonych pomarańczach
Składniki:
Jogurt naturalny 1 szklanka
Masło 1/2 kostki
Cukier 1 szklanka
Czerwona pomarańcza 1 sztuka
Jajka 3 sztuki
Cukier waniliowy
Mąka 1 1/2 szklanki
Sól szczypta
Proszek do pieczenia 1 łyżeczki
Cukier puder 1 1/2 -2 szklanki
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj cukier ze skórką z pomarańczy i dokładnie utrzyj.
Dodaj pół szklanki jogurtu, jajka, sok z 1/2 pomarańczy i cukier waniliowy, dokładnie wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia oraz roztopione masło i wymieszaj na gładką masę. Przelej ciasto do tortownicy nasmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. Cukier puder wymieszaj z sokiem z 1 pomarańczy i jogurtem na kremowy lukier. Przestudzone ciasto polej lukrem.