Pytanie na Śniadanie

Polędwiczka wieprzowa z grzybami w cieście drożdżowym pełnoziarnistym

Ciasto:

·        600g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

·        3 łyżki siemienia lnianego

·        4 dag świeżych drożdży

·        50 g masła

·        300ml+3 łyżki mleka

·        1 płaska łyżka cukru

·        2 jajka

·        łyżeczka soli

·        2 polędwiczki wieprzowe

·        500g pieczarek

·        2 cebule

·        4 ząbki czosnku

·        4 ugotowane buraki

·        150g konfitury z żurawiny

·        2 łyżki soku z cytryny

·        2 łyżki miodu

·        30g dymki

·        Sól, pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ciasto: Z letniego mleka, drożdży, cukru przygotować zaczyn i pozwolić mu lekko wyrosnąć.

Lekko podrośnięty połączyć z mąką, ziarnami, miękkim masłem i jajkami.

 Wyrobić na gładko i pozwolić 2 razy wyrosnąć.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm, umieścić na nim pure duszone grzyby, obsmażona polędwiczkę i zwinąć w cygaro.

Zwinięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem i posypać siemieniem lnianym korzystając z termo-sondy upiec w 190 C z celem wypieczenia i mały poziom pary

Ugotowane buraki pokroić w cząstki i podgrzać na patelni z konfiturą z żurawiny, doprawić do smaku i wykończyć siekaną dymką.

 

Więcej na ten temat