Odrywane bułeczki z twarożkiem z jogurtu
Składniki na bułki:
· 4 szklanki mąki pszennej typ 550
· 2 – 2 ½ szklanki mleka
· 4 łyżki oleju rzepakowego
· 30g świeżych drożdży lub 14g suszonych
· 2 łyżeczki cukru
· 1 łyżeczka soli
· opcjonalnie ulubione dodatki: sezam, mak, ziarna – do po-sypania bułek, koncentrat pomidorowy, pesto,
· 2-3 rozmącone jajka
· 1 l jogurtu greckiego
· 1 łyżka soli
· 1 bakłażan
· 3 kolorowe papryki
· 1 cukinia
· 2 czerwone cebule
· 100ml oliwy
· Przyprawy – sól, pieprz, oregano
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej do dużej misy miksera i dodaj drożdże, cukier i sól. Wszystko porządnie wymieszaj.
Mleko podgrzać z olejem – powinno być lekko ciepłe.
Do suchych składników przelej mokre i zacznij wyrabiać ciasto na niskich obrotach. Po pewnym czasie zeskrob ciasto z boków miski i wyrabiaj ponownie, aż ciasto będzie wilgotne, ale miękkie i gładkie.
Owiń miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przez chwile wyrób rękoma, podziel na blacie oprószonym mąką na około 20 części. Wydzielone porcje posmarować rozmąconym jajkiem i obtoczyć w różnych posypkach. Mieszając formy i kolory umieścić w foremce do pieczenia i odstawić je ponownie do wyrośnięcia na około 15 minut.
Bułki upiec w 190 C z dodatkiem średniej pary – 25 minut.
Twarożek – jogurt połączyć ze sola i ostrożnie wlać na przy-gotowana gazę. Całość lekko związać i umieścić na sitku w lodówce na ok 12 godzin.
Bakłażana i cukinię podzielić na pół, papryki umyć. Warzy-wa skropić oliwą i upiec w piekarniku w 200 C ok 25 minut. Wyjąc z piekarnika i umieścić w naczyniu, szczelnie przy-kryć. Kiedy warzywa lekko wystygną posiekać, paprykę obrać ze skórki. Powstała masę doprawić do smaku oliwa i przyprawami.