Pytanie na Śniadanie

Odrywane bułeczki z twarożkiem

Odrywane bułeczki z twarożkiem z jogurtu

 

Składniki na bułki:

·        4 szklanki mąki pszennej typ 550

·        2 – 2 ½ szklanki mleka

·        4 łyżki oleju rzepakowego

·        30g świeżych drożdży lub 14g suszonych

·        2 łyżeczki cukru

·        1 łyżeczka soli

·        opcjonalnie ulubione dodatki: sezam, mak, ziarna – do po-sypania bułek, koncentrat pomidorowy, pesto,

·        2-3 rozmącone jajka

·        1 l jogurtu greckiego

·        1 łyżka soli

·        1 bakłażan

·        3 kolorowe papryki

·        1 cukinia

·        2 czerwone cebule

·        100ml oliwy

·        Przyprawy – sól, pieprz, oregano

 

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej do dużej misy miksera i dodaj drożdże, cukier i sól. Wszystko porządnie wymieszaj.

Mleko podgrzać z olejem – powinno być lekko ciepłe.

Do suchych składników przelej mokre i zacznij wyrabiać ciasto na niskich obrotach. Po pewnym czasie zeskrob ciasto z boków miski i wyrabiaj ponownie, aż ciasto będzie wilgotne, ale miękkie i gładkie.

Owiń miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przez chwile wyrób rękoma, podziel na blacie oprószonym mąką na około 20 części. Wydzielone porcje posmarować rozmąconym jajkiem i obtoczyć w różnych posypkach. Mieszając formy i kolory umieścić w foremce do pieczenia i odstawić je ponownie do wyrośnięcia na około 15 minut.

Bułki upiec w 190 C z dodatkiem średniej pary – 25 minut.

Twarożek – jogurt połączyć ze sola i ostrożnie wlać na przy-gotowana gazę. Całość lekko związać i umieścić na sitku w lodówce na ok 12 godzin.

Bakłażana i cukinię podzielić na pół, papryki umyć. Warzy-wa skropić oliwą i upiec w piekarniku w 200 C ok 25 minut. Wyjąc z piekarnika i umieścić w naczyniu, szczelnie przy-kryć. Kiedy warzywa lekko wystygną posiekać, paprykę obrać ze skórki. Powstała masę doprawić do smaku oliwa i przyprawami.

 

Więcej na ten temat