Pytanie na Śniadanie

Słodkie wianuszki drożdzowe

Małe skręcane wianuszki z czekoladą i żurawiną

 

Składniki na ciasto:

·        500 g mąki pszennej

·        40 g cukru drobnego do wypieków

·        25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych

·        250 ml ciepłego mleka

·        80 g roztopionego masła

·        2 łyżeczki mielonego kardamonu

·        1 płaska łyżeczka soli

·        1 jajko rozmącone

·        Składniki na nadzienie:

·        200g konfitury żurawinowej

·        400g gorzkiej czekolady

·        1 pasta waniliowa

·        100ml śmietanki 30%

·        300g cukru pudru

·        Odrobina wody

·        Sok i otarta skórka z 1 cytryny

 

Sposób przygotowania:

W naczyniu połączyć rozkruszone drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. Kiedy drożdże ruszą, dodać roztopione masło.

Osobno połączyć suche składniki – mąkę, kardamon i sól.

Wymieszane suche składniki dodać partiami do mleka z drożdżami. Dodać roztopione masło i wyrobić na gładko. Ciasto powinno być lekko klejące- można dodać odrobinę mąki.

Po wyrobieniu ciasta, odstawić je do wyrośnięcia - najlepiej do piekarnika na wyrastanie - ok 30minut.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować w tzw łezki, posmarować kremem czekoladowym składając 3 warstwy. Lekko ponacinać i zwinąć w małe ruloniki. Umieścić na blaszce, po-smarować rozmąconym jajkiem i upiec z dodatkiem małej pary w 180 C ok 25 minut.

Gotowe posmarować lukrem

 

Nadzienie: w rondelku podgrzać śmietankę i zalać nią połamaną czekoladę. Kiedy lekko się rozpuści połączyć z konfiturą i doprawić o smaku. Lekko schłodzić.


Więcej na ten temat