Pytanie na Śniadanie

Ciasto marchewkowo-orzechowe

Składniki:

200 g mielonych migdałów

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 i 1/2 łyżeczki sody

5 jajek

200 g tartej marchewki

100 g miodu

50 g posiekanych orzechów

 skórka z pomarańczy

50 g suszonych moreli

500 g mascarpone

250 ml śmietanki kremówki

 świeża żurawina

 konfitura z pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Jajka ubij z miodem. Dodaj suche składniki i dobrze wymieszaj. Wlej do formy i wstaw do piekarnika.

Program: gotowanie wspomagane - ciasta i desery - ciasta w tortownicy.

 

Mascarpone i śmietankę ubij na sztywno. Ciasto przekrój i posmaruj konfiturą. Przełóż bitą śmietaną. Przykryj drugim kawałkiem ciasta i udekoruj pozostałym kremem i żurawiną.

Więcej na ten temat