Pytanie na Śniadanie

Tort ptysiowy

Składniki:

400 ml wody

160 g masła pokrojonego w kostkę

240 g mąki pszennej

 7-8 jaj

 

Nadzienie:

500 ml śmietanki kremówki

500 g mascarpone

100 g białej czekolady

 

Karmel:

Cukier 2 szklanki

Woda 2/4 szklanki

 

Sposób przygotowania:

W rondelku zagotuj wodę i masło. Dodaj mąkę i energicznie wszystko wymieszaj. Gdy ciasto lekko ostygnie dodawaj jajko po jajku. Całość włóż do rękawa cukierniczego i uformuj ptysie.

W piekarniku wybierz gotowanie wspomagane - ciasta i desery - ciasto parzone.

Gdy ptysie się pieką, zrób nadzienie. Śmietankę i mascarpone ubij. Na koniec dodaj startą czekoladę. Upieczone ptysie nadziewaj nadzieniem.

 

Karmel:

Cukier z wodą powoli rozpuść w rondelku na niewielkim ogniu. Maczaj ptysie od dołu w karmelu i ułóż z nich wierzę.

Więcej na ten temat