Składniki:
400 ml wody
160 g masła pokrojonego w kostkę
240 g mąki pszennej
7-8 jaj
Nadzienie:
500 ml śmietanki kremówki
500 g mascarpone
100 g białej czekolady
Karmel:
Cukier 2 szklanki
Woda 2/4 szklanki
Sposób przygotowania:
W rondelku zagotuj wodę i masło. Dodaj mąkę i energicznie wszystko wymieszaj. Gdy ciasto lekko ostygnie dodawaj jajko po jajku. Całość włóż do rękawa cukierniczego i uformuj ptysie.
W piekarniku wybierz gotowanie wspomagane - ciasta i desery - ciasto parzone.
Gdy ptysie się pieką, zrób nadzienie. Śmietankę i mascarpone ubij. Na koniec dodaj startą czekoladę. Upieczone ptysie nadziewaj nadzieniem.
Karmel:
Cukier z wodą powoli rozpuść w rondelku na niewielkim ogniu. Maczaj ptysie od dołu w karmelu i ułóż z nich wierzę.