Pytanie na Śniadanie

Szarlotka na kefirze z gruszkami & Koktajl szpinakowo-jarmużowy z gruszką na kefirze

Szarlotka na kefirze z gruszkami


składniki na 1 okrągłą blachę:

1 szklanka kefiru,

2 szklanki mąki pszennej,

180 g cukru,

1 jajko,

125 g miękkiego masła,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 łyżka przyprawy piernikowej,

4 gruszki


przepis:

Gruszki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, odsącz z nadmiaru soku. Do miksera włóż masło, wsyp cukier i miksuj, aż powstanie gładka masa. Wbij jajko i ponownie zmiksuj. Wlej kefir, dokładnie wymieszaj a następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstanie ciasto o konsystencji śmietany. Formę o średnicy 22cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Wyłóż połowę ciasta, ułóż starte gruszki, posyp przyprawą piernikową i wyłóż drugą połowę ciasta. Pieczemy około 45 minut w temp 180st. z termoobiegiem. Posyp cukrem pudrem. Gotowe!


Koktajl szpinakowo-jarmużowy z gruszką na kefirze


składniki na 4 koktajle:

1 szklanka kefiru,

1 garść oczyszczonego jarmużu,

1 garść świeżego czystego szpinaku,

1 cała pokrojona w kostkę gruszka,

2 łyżeczki nasion chia,


przepis:

Wszystkie składniki wrzuć do blendera kielichowego i zblenduj na gładki koktajl. Gotowe!

Więcej na ten temat