Pytanie na Śniadanie

Drożdżowe ciasto kefirowe z malinami

Drożdżowe ciasto kefirowe z malinami


składniki na 1 blachę 20x30 cm:

¾ szklanki kefiru, 

50g masła,

30g świeżych drożdży,

1½ szklanki mąki pszennej,

½ szklanki rodzynek,

¾ szklanki cukru,

1 jajko


przepis:

Drożdże rozkrusz i wrzuć do miski. Zasyp cukrem, wlej kefir i dokładnie wymieszaj. Wbij jajko, dodaj mąkę i szczyptę soli, wyrób ciasto. Masło roztop i lekko ciepłe dodaj do ciasta razem z rodzynkami. Wyrób elastyczne ciasto i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 22x30 cm. Odłóż na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około godziny. Gotowe, ostudzone ciasto posyp cukrem pudrem. Gotowe!

Więcej na ten temat