Pytanie na Śniadanie

Placki ziemniaczane na kefirze

Placki ziemniaczane na kefirze i serem żółtym

Składniki na 4 osoby:

100g sera żółtego,

100g masła,

100g kwaśnej śmietany,

100 ml kefiru, 

4 duże stare ziemniaki,

200g mąki pszennej,

sól, pieprz,

1 cebula,

1 jajko,

1 pęczek szczypiorku


przepis:

Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, poczekaj aż ściemnieją a następnie odsącz z nadmiaru wody. Dodaj kefir, jajko, dopraw solą i pieprzem a następnie całość wymieszaj. Dodaj mąkę i całość zaciągnij na gęste ciasto. Cebulę zmiel i krótko przesmaż aby pozbyć się jej goryczy. Dodaj do ciasta na placki, wymieszaj i całość smaż na maśle na małym ogniu. Gdy placki będą chrupiące posyp je tartym serem i dopiecz w gorącym piekarniku. Układaj na talerzu, dekoruj kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Gotowe!

Więcej na ten temat