Placki ziemniaczane na kefirze i serem żółtym
Składniki na 4 osoby:
100g sera żółtego,
100g masła,
100g kwaśnej śmietany,
100 ml kefiru,
4 duże stare ziemniaki,
200g mąki pszennej,
sól, pieprz,
1 cebula,
1 jajko,
1 pęczek szczypiorku
przepis:
Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, poczekaj aż ściemnieją a następnie odsącz z nadmiaru wody. Dodaj kefir, jajko, dopraw solą i pieprzem a następnie całość wymieszaj. Dodaj mąkę i całość zaciągnij na gęste ciasto. Cebulę zmiel i krótko przesmaż aby pozbyć się jej goryczy. Dodaj do ciasta na placki, wymieszaj i całość smaż na maśle na małym ogniu. Gdy placki będą chrupiące posyp je tartym serem i dopiecz w gorącym piekarniku. Układaj na talerzu, dekoruj kwaśną śmietaną i szczypiorkiem. Gotowe!