Pytanie na Śniadanie

Fasolka po bretońsku z suszoną kiełbasą

Fasolka po bretońsku z suszoną kiełbasą, bogata w smaku, podana z chrupiącym pieczywem


Składniki:

500 g suchej fasoli "Piękny Jaś" (lub innej dużej białej fasoli)

200 g suszonej kiełbasy wysokiej jakości 

150 g boczku wędzonego (pokrojonego w kostkę)

1 duża cebula (drobno posiekana)

3 ząbki czosnku (posiekane lub przeciśnięte przez praskę)

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 puszka pomidorów krojonych (ok. 400 g)

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)

Sól i świeżo mielony pieprz do smaku

2 łyżki oleju rzepakowego


Dodatki:

Chrupiące pieczywo, np. świeży wiejski chleb lub bagietka

Świeże zioła, np. natka pietruszki, do dekoracji


Przygotowanie

Fasolę zalej zimną wodą i mocz przez co najmniej 8 godzin (najlepiej przez noc).

Następnego dnia odlej wodę, zalej świeżą i ugotuj fasolę z dodatkiem liści laurowych oraz ziela angielskiego, aż będzie miękka (ok. 60–90 minut). Odcedź i odstaw.

Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Podsmaż boczek, aż będzie złocisty i chrupiący.

Dodaj cebulę i smaż na złoty kolor. Następnie wrzuć czosnek i smaż jeszcze przez minutę, aby uwolnił aromat.

Dodaj pokrojoną w plasterki suszoną kiełbasę i smaż przez 2–3 minuty, aby uwolniła swój aromat i smak.

Do podsmażonych składników dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj. Smaż przez chwilę, aby stracił surowy smak.

Następnie dodaj pomidory z puszki, słodką paprykę, wędzoną paprykę, sól i pieprz. Duś całość przez 10 minut.

Dodaj ugotowaną fasolę i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 20 minut, aż smaki się połączą. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta, możesz dodać trochę wody z gotowania fasoli.

Na głębokie talerze nałóż porcję gorącej fasolki po bretońsku.

Obok podaj chrupiące pieczywo – najlepiej podgrzane lub lekko opieczone w piekarniku.

Danie udekoruj świeżą natką pietruszki.



Więcej na ten temat