Pytanie na Śniadanie

Grillowane kotlety z ziemniaków

Grillowane kotlety z ziemniaków nadziewane wędzonym serem z sosem żurawinowym


Składniki

1,5 kg ziemniaków

3 jajka

Ok 350 g skrobi ziemniaczanej

Sól, pieprz do smaku


Nadzienie

400 g wędzonego sera - tartego lub drobno pokrojonego w kostkę

200 g siekanego boczku wędzonego

1 łyżeczka papryki wędzonej

30 g natki pietruszki

500 g mrożonej żurawiny

200 g miodu

 

Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki wystudzić i zmielić lub przecisnąć przez praskę.

Ser połączyć z papryką, drobno pokrojonym boczkiem i siekaną natką.

Ziemniaki połączyć z jajkami, skrobią ziemniaczaną i przyprawami. Masę lekko wyrobić tylko do momentu aż składniki się połączą. Lekko schłodzić. Porcje ciasta rozpłaszczyć na dłoni, wypełnić mieszanką serów z papryką i siekana natką i zakleić. Kotlety ugrillować z każdej strony na złoto.

Płytę grillową umieścić na płycie indukcyjnej, wybrać opcje łączenia pól, ustawić moc grzania na 7. Sygnał dźwiękowy poinformuje, że płyta idealnie się nagrzała i jest gotowa do pracy.

Uzyskamy piękną skórkę i ciągnący się ser.

Na osobnej patelni podsmażyć żurawinę i doprawić miodem, chilli i ulubionymi ziołami

Więcej na ten temat