Pytanie na Śniadanie

Sałatka z grillowanych ziemniaków

Sałatka z grillowanych ziemniaków z dietetycznym majonezem z dodatkiem chilli 


Składniki

1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach

¼ główki kapusty czerwonej

200 g rukoli

3 pęczki dymki

500 g mięsa mielonego z indyka

1 czerwona cebula

Sól, pieprz, papryka, cukier, zioła prowansalskie do smaku

 

Fit Majonez

1 ugotowane jajko

1 serek wiejski

Sok z cytryny, ocet, musztarda, chilli, sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania

Majonez – w naczyniu zmiksować na gładko 1 ugotowane jajko, serek wiejski i przyprawy. Finalnie doprawić do smaku.

Ugotowane ziemniaki wystudzić, pokroić w połówki lub ćwiartki, skropić olejem, oprószyć przyprawami i ugrillować.

Płytę grillową umieścić na płycie indukcyjnej, wykorzystać opcje łączenia pól, ustawić moc grzania na 8 i poczekać. Sygnał dźwiękowy poinformuje, że płyta odpowiednio się rozgrzała i jest gotowa do pracy.

Kapustę pokroić w tzw. klinki, skropić oliwą i octem – ugrillować razem z ziemniakami.

Ugrillowane warzywa połączyć z rukolą i przygotowanym majonezem.

Mięso mielone połączyć z przyprawami i jajkiem, dokładnie wymasować i uformować kotleciki. Grillować razem z ziemniakami ok 15 minut obracając

Więcej na ten temat