Sałatka z grillowanych ziemniaków z dietetycznym majonezem z dodatkiem chilli
Składniki
1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
¼ główki kapusty czerwonej
200 g rukoli
3 pęczki dymki
500 g mięsa mielonego z indyka
1 czerwona cebula
Sól, pieprz, papryka, cukier, zioła prowansalskie do smaku
Fit Majonez
1 ugotowane jajko
1 serek wiejski
Sok z cytryny, ocet, musztarda, chilli, sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Majonez – w naczyniu zmiksować na gładko 1 ugotowane jajko, serek wiejski i przyprawy. Finalnie doprawić do smaku.
Ugotowane ziemniaki wystudzić, pokroić w połówki lub ćwiartki, skropić olejem, oprószyć przyprawami i ugrillować.
Płytę grillową umieścić na płycie indukcyjnej, wykorzystać opcje łączenia pól, ustawić moc grzania na 8 i poczekać. Sygnał dźwiękowy poinformuje, że płyta odpowiednio się rozgrzała i jest gotowa do pracy.
Kapustę pokroić w tzw. klinki, skropić oliwą i octem – ugrillować razem z ziemniakami.
Ugrillowane warzywa połączyć z rukolą i przygotowanym majonezem.
Mięso mielone połączyć z przyprawami i jajkiem, dokładnie wymasować i uformować kotleciki. Grillować razem z ziemniakami ok 15 minut obracając