Pytanie na Śniadanie

Jedzenie w szpitalach

Kromka chleba i plaster sera – takie posiłki w polskich szpitalach nikogo już nie dziwią, choć wciąż budzą kontrowersje. Dlaczego żywienie w szpitalach pozostaje na tak niskim poziomie? O prawdziwej roli jedzenia w leczeniu i sytuacji pacjentów rozmawiamy z ekspertami.

Szpitalne jedzenie od lat jest przedmiotem krytyki pacjentów i ich rodzin. Jak wygląda typowy posiłek w szpitalu? Czy kromka chleba i plaster sera to wystarczające menu dla osób wymagających wsparcia w procesie leczenia? Dietetyk Małgorzata Stanior oraz dziennikarz medyczny Aleksandra Kurowska wyjaśniają, skąd wynikają problemy z jakością szpitalnych posiłków oraz jak bardzo różni się sytuacja w Polsce od standardów w innych krajach Europy. W rozmowie poruszamy także rolę odpowiednio zbilansowanej diety w procesie leczenia i to, co się dzieje, gdy rodzina nie może wspomóc pacjenta dodatkowym jedzeniem.
Więcej na ten temat