Pytanie na Śniadanie

Katsu sando po polsku

Kastu sando po polsku czyli kultowa japońska kanapka z kotletem schabowym w panko


Składniki:

Chleb tostowy lub shokupan 

500 g schabu bez kości

50 g masła klarowanego 

50 g smalcu

szklanka mąki

szklanka bułki tartej panko

3 jajka

cytryna

2 łyżki papryki wędzonej

Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Plastry schabu przykryj grubą folią (dobrze się sprawdzą duże woreczki strunowe) i rozbij za pomocą tłuczka lub wałka możliwie jak najcieniej. Uważaj, żeby nie podziurawić mięsa.

W głębokich, dużych talerzach lub blaszkach wyłóż kolejno: mąkę ze szczyptą soli i wędzoną papryką, roztrzepane jajko ze szczyptą soli i pieprzu, bułkę tartą.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej klarowane masło i smalec.

Kotlety obtocz dokładnie w mące, obsyp jej nadmiar, następnie dokładnie pokryj mięso jajkiem, a na końcu bułką tartą. 

Smaż je na rozgrzanym maśle klarowanym przez 3–4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Serwuj w przyrumienionym pieczywie razem sałatką coleslaw

 

Coleslaw z kiszonej kapusty z chrzanem


Składniki:

¼ Kapusty 

100 g Kapusty kiszonej 

jabłko 

marchew 

3 łyżeczki majonezu 

łyżeczka chrzanu

łyżeczka musztardy

łyżeczka miodu

sól, pieprz

Przepis:

Kapustę drobno posiekaj, posól i odstaw na 10-15 minut.

Jabłko pokrój w zapałkę, marchew zetrzyj na tarce.

Kapustę wymieszaj z jabłkiem, marchewką, chrzanem, musztardą, kapustą kiszoną oraz miodem. Dopraw solą i pierzem.

 

Więcej na ten temat