Kastu sando po polsku czyli kultowa japońska kanapka z kotletem schabowym w panko
Składniki:
Chleb tostowy lub shokupan
500 g schabu bez kości
50 g masła klarowanego
50 g smalcu
szklanka mąki
szklanka bułki tartej panko
3 jajka
cytryna
2 łyżki papryki wędzonej
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Plastry schabu przykryj grubą folią (dobrze się sprawdzą duże woreczki strunowe) i rozbij za pomocą tłuczka lub wałka możliwie jak najcieniej. Uważaj, żeby nie podziurawić mięsa.
W głębokich, dużych talerzach lub blaszkach wyłóż kolejno: mąkę ze szczyptą soli i wędzoną papryką, roztrzepane jajko ze szczyptą soli i pieprzu, bułkę tartą.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej klarowane masło i smalec.
Kotlety obtocz dokładnie w mące, obsyp jej nadmiar, następnie dokładnie pokryj mięso jajkiem, a na końcu bułką tartą.
Smaż je na rozgrzanym maśle klarowanym przez 3–4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Serwuj w przyrumienionym pieczywie razem sałatką coleslaw
Coleslaw z kiszonej kapusty z chrzanem
Składniki:
¼ Kapusty
100 g Kapusty kiszonej
jabłko
marchew
3 łyżeczki majonezu
łyżeczka chrzanu
łyżeczka musztardy
łyżeczka miodu
sól, pieprz
Przepis:
Kapustę drobno posiekaj, posól i odstaw na 10-15 minut.
Jabłko pokrój w zapałkę, marchew zetrzyj na tarce.
Kapustę wymieszaj z jabłkiem, marchewką, chrzanem, musztardą, kapustą kiszoną oraz miodem. Dopraw solą i pierzem.