Zawijane, zapiekane gołąbki z sosem pomidorowym i tłuczonymi ziemniakami z gorczycą
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
szklanka kaszy bulgur
kapusta
2 marchewki
2 cebule
ząbek czosnku
2 łyżki musztardy francuskiej
łyżeczka gałki muszkatołowej
łyżeczka słodkiej papryki
koperek
natka pietruszki
sól, pieprz
puree ziemniaczane
Przepis:
Z kapusty wytnij głąb, obgotuj ją w osolonym wrzątku i schłodź.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Przesmaż na patelni razem ze startą na tarce marchewką i rozdrobnionym czosnkiem. Przestudzone warzywa wymieszaj z mięsem, gałką, papryką, kaszą bulgur i posiekaną natką. dopraw solą i pieprzem.
W liście kapusty nakładaj 2 łyżki farszu, następnie zwiń liście w rulonik. Układaj tak zawinięte gołąbki na blaszce do pieczenia lub foremki zawijając każdy z nich w „ślimaka” lub układając obok siebie.
Gołąbki zalej sosem pomidorowym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.
Podawaj z puree ziemniaczanym doprawionym musztardą francuska i sałatka z polskich ziół.
Sos pomidorowy:
300 g pomidorów krojonych
100 ml bulionu warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Pomidory, koncentrat i bulion zagotuj z oliwą. Dopraw dolą i pieprzem