Pytanie na Śniadanie

Zapiekane gołąbki

Zawijane, zapiekane gołąbki z sosem pomidorowym i tłuczonymi ziemniakami z gorczycą 


Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowego 

szklanka kaszy bulgur 

kapusta 

2 marchewki

2 cebule 

ząbek czosnku 

2 łyżki musztardy francuskiej

łyżeczka gałki muszkatołowej 

łyżeczka słodkiej papryki 

koperek 

natka pietruszki

sól, pieprz

puree ziemniaczane

 

Przepis:

Z kapusty wytnij głąb, obgotuj ją w osolonym wrzątku i schłodź.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Przesmaż na patelni razem ze startą na tarce marchewką i rozdrobnionym czosnkiem. Przestudzone warzywa wymieszaj z mięsem, gałką, papryką, kaszą bulgur i posiekaną natką. dopraw solą i pieprzem.

W liście kapusty nakładaj 2 łyżki farszu, następnie zwiń liście w rulonik. Układaj tak zawinięte gołąbki na blaszce do pieczenia lub foremki zawijając każdy z nich w „ślimaka” lub układając obok siebie. 

Gołąbki zalej sosem pomidorowym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Podawaj z puree ziemniaczanym doprawionym musztardą francuska i sałatka z polskich ziół.

 

Sos pomidorowy:

300 g pomidorów krojonych

100 ml bulionu warzywnego

2 łyżki koncentratu pomidorowego 

ząbek czosnku 

3 łyżki oliwy 

sól, pieprz

 

Pomidory, koncentrat i bulion zagotuj z oliwą. Dopraw dolą i pieprzem



Więcej na ten temat