Pytanie na Śniadanie

Długie ziemniaczane kluski z rozgrzewającym sosem

Kluski:

0,5 kg ziemniaków

300gr skrobi ziemniaczanej

szczypta soli

1 łyżka oleju rzepakowego


Sos:

1 łyżka papryki gochugaru 

1 rozdrobniony ząbek czosnku

1 cm startego korzenia imbiru dymka

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżkacukru

1 łyżka sosu ostrygowego  

40 ml oleju rzepakowego

1 łyżka sezamu 

Dymka 1/ 3 pęczka

Kilka gałązek kolendry

Kolendra 


Przepis:

Obrane i pokrojone w duże kawałki ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odlej je i wystudź. Zimne ziemniaki przeciśnij przez praskę dodaj skrobię i wyrób ciasto.

Z ciasta uformuj długie wałeczki i gotuj ok. 5 minut w osolonym wrzątku, aż wypłyną. Kluski wyjmij z wody i polej olejem, żeby się nie sklejały.


Dymkę posiekaj i wymieszaj w misce z pozostałymi składnikami. Całość zalej gorącym olejem rzepakowym, wymieszaj z kluskami i serwuj z listkami kolendry.


Więcej na ten temat