Składniki:
1 kg małych, żółtych ziemniaków
2 pory
1 słodka cebula
1 ząbek czosnku
4 jajka
300 ml śmietany 18%
150 ml śmietanki UHT 18%
100 g tartego parmezanu
1 łyżka masła
150 gr wędzonego boczku
1/2 łyżki gałki muszkatołowej
Sól /pieprz
Koperek kilka gałązek
Natka kilka gałązek
Drobny szczypiorek pęczek
Przepis:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, następnie odsącz i przestudź.
Na rozgrzanej patelni przesmaż pokrojony w kostkę boczek. Kiedy boczek się zarumieni zdejmij go z patelni, dodaj masło, pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz pokrojonego pora i rozdrobniony czosnek. Kiedy warzywa zmienką dobraw je gałką, solą i pieprzem. Całość wymieszaj z boczkiem, połową kwaśnej śmietany, parmezanem, śmietanką UHT oraz jajkami.
Przestudzone ziemniaki rozgnieć na zabezpieczonej papierem do pieczenia tortownicy formując spód i ranty tarty. Na wierzch wylej masę, posyp parmezanem i piecz w 170 stopniach przez ok. 45 minut, aż wierzch tarty się przyrumieni.
Tartę podawaj z kleksem kwaśnej śmietany oraz sałatką z listków ziół.