Pytanie na Śniadanie

Krem z pora i białych warzyw

Składniki (4 porcje):

Na zupę:

2 duże pory (biała i jasnozielona część)

2 średnie ziemniaki (obrane i pokrojone w kostkę)

1 korzeń pietruszki (obrany i pokrojony w plasterki)

1/2 korzenia selera (ok. 150 g, pokrojony w kostkę)

1 mała cebula (posiekana)

1 ząbek czosnku (drobno posiekany)

700 ml bulionu warzywnego

200 ml śmietanki kremówki (30%)

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy z oliwek

Sól i biały pieprz do smaku

Oliwa truflowa do wykończenia


Chrust z boczku:

2 plastry cienko krojonego boczku

Papier do pieczenia

Prażone pestki dyni: 3 łyżki pestek dyni

Szczypta soli

1 łyżeczka oliwy z oliwek

Dekoracja: Świeże listki tymianku lub natka pietruszki (opcjonalnie)


Więcej na ten temat