Pytanie na Śniadanie

Carpaccio z buraka z kozim serem

Składniki (4 porcje):

4 średnie buraki

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka tymianku (świeżego lub suszonego)

Marynata do buraków:

3 łyżki soku z pomarańczy

Skórka starta z 1 pomarańczy

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka oliwy truflowej

1 łyżeczka miodu

1/2 łyżeczki cynamonu

Szczypta soli i pieprzu


Tapenada z oliwek:

100 g czarnych oliwek (bez pestek)

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka kaparów

1 łyżeczka soku z cytryny

Kilka listków świeżej bazylii


Dodatki:

100 g koziego sera (np. dojrzewającego, półtwardego)

50 g orzechów włoskich (uprażonych i posiekanych)

8-10 winogron (przekrojonych na połówki)

Garść rukoli lub mixu sałat

Oliwa truflowa

Świeże zioła: tymianek, bazylia lub pietruszka


Więcej na ten temat