Składniki na ciasto:
500g maki pszennej
50 g drożdży
1 łyżka cukru
100 g rozpuszczonego masła
200 ml mleka
2 jaja
Szczypta soli
Czarnuszka
Sposób wykonania:
W 100 ml ciepłego mleka rozpuścić mleko. Dodać cukier oraz 6 łyżek mąki. Dokładnie wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dokładnie wyrobić. Rozwałkować na okrągły placek. Pokroić na trójkąty. Faszerować przygotowanym farszem. Zawijać na rogaliki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać czarnuszką. Piec w rozgrzanym piekarniku w 1800C przez około 15-20 minut.
Składniki na farsz pieczarkowy:
500 g pieczarki
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ natki pietruszki
Olej do smażenia
Sól, pieprz
Sposób wykonania:
Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pieczarkę. Smażyć na złoty kolor. Doprawić solą oraz pieprzem. Ostudzić. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki.