Pytanie na Śniadanie

Kaczka faszerowana warzywami

Składniki:

1 cała kaczka

1 marchew

1 cebula

1 cała papryka

1 mała cukinia

6 ząbków czosnku

200g ugotowanej kaszy pęczak

3 duże jabłka

Liść laurowy 3 szt.

Ziele angielskie 6 szt.


Marynata do kaczki:

50 ml oleju

2 łyżki majeranku

½ łyżeczki tymianku

1 łyżka czerwonej papryki

Sól, pieprz

 

Wszystkie składniki ze sobą dokładnie wymieszać.



Sposób wykonania:

Marynatą obłożyć kaczkę w środku i na zewnątrz. Warzywa pokroić w kostkę. Wymieszać razem z kaszą. Nafaszerować. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kaczkę wraz z jabłkami. Piec w rozgrzanym piekarniku w 1800C przez około 1,5-2 h. 

Więcej na ten temat