Amerykańskie Funnel cakes
Składniki
1 i 3/4 szklanki mleka
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/4 szklanki cukru
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
20 ml whiskey
Otarta skórka z 1 pomarańczy
500ml śmietanki 36 % - ubitej na sztywno
1 Słoiczek wiśni kandyzowanych do dekoracji
Ok 0,5 l oleju do smażenia
Sposób przygotowania
Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, otartą skórką pomarańczy na gładko
Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.
Olej rozgrzać w garnku lub wysokiej, głębokiej patelni.
Do utartych żółtek stopniowo dodawać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem, ucierając całość na wolnych obrotach.
Dodać whisky i ucierać jeszcze chwilę, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Do masy dodać ubitą pianę z białek i ponownie ucierać na wolnych obrotach, aż składniki się połączą.
Ciasto przelać do worka cukierniczego i z wykorzystaniem lejka szprycować na rozgrzany olej
Ciasto szprycować małym strumieniem na mocno rozgrzany olej, tworząc okrągłe, nierównomierne placuszki.
Funnel cakes smażyć z obu stron na złoty kolor.
Wyławiać ciastka za pomocą łyżki cedzakowej i odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gotowe ciasteczka wystudzić i podać z bitą śmietaną i kandyzowaną wiśnią