Pytanie na Śniadanie

Amerykańskie funnel cakes

Amerykańskie Funnel cakes 


Składniki

1 i 3/4 szklanki mleka

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 jajka

1/4 szklanki cukru

szczypta soli

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

20 ml whiskey

Otarta skórka z 1 pomarańczy

500ml śmietanki 36 % - ubitej na sztywno

1 Słoiczek wiśni kandyzowanych do dekoracji

Ok 0,5 l oleju do smażenia


Sposób przygotowania

Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem pudrem, ekstraktem waniliowym, otartą skórką pomarańczy na gładko

Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.

Olej rozgrzać w garnku lub wysokiej, głębokiej patelni.

Do utartych żółtek stopniowo dodawać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia  na przemian z mlekiem, ucierając całość na wolnych obrotach.

Dodać whisky i ucierać jeszcze chwilę, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

Do masy dodać ubitą pianę z białek i ponownie ucierać na wolnych obrotach, aż składniki się połączą.

Ciasto przelać do worka cukierniczego i z wykorzystaniem lejka szprycować na rozgrzany olej

Ciasto szprycować małym strumieniem na mocno rozgrzany olej, tworząc okrągłe, nierównomierne placuszki.

Funnel cakes smażyć z obu stron na złoty kolor.

Wyławiać ciastka za pomocą łyżki cedzakowej i odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Gotowe ciasteczka wystudzić i podać z bitą śmietaną i kandyzowaną wiśnią

Więcej na ten temat