Pytanie na Śniadanie

Świętujemy Dzień Ptysia

Kto z nas nie lubi deserów - czekolady, ciasta, cukierki to coś co poprawia humor, po co z przyjemnością sięgamy niezależnie od wieku. Niektóre z nich z nich mają nawet swój dzień. 2 stycznia obchodzimy Dzień Ptysia.

Delikatne ciasto, wypełnione kremem rozpływa się w ustach i ma rzesze fanów na całym świecie. Na początku roku ptysiami z okazji ich święta można objadać się bezkarnie, a kalorie i tak zostaną spalone w trakcie realizacji noworocznych postanowień!


Polecamy przepis:

CIASTO PARZONE

125 g mleka

125 g śmietanki 30%

60 g oleju słonecznikowego

pół łyżeczki soli

140 g mąki

3 jajka


KREMY


Krem budyniowy

0,5 1 mleka

2 budynie śmietankowe

100 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

1 łyżka mąki pszennej

2 żółtka jaj

120 g masła


Krem pistacjowy

200 g masła pistacjowego

300 g mascarpone

2 łyżeczki cukru pudru

zmielone pistacje (opcjonalnie)


Krem karmelowy

200 g kajmaku

300 g mascarpone


Więcej na ten temat