Lentejas con chorizo y pimenton de la Vera, czyli potrawka z soczewicy, kiełbasy chorizo i papryki (ESP)
Składniki na 6 osób:
400g zielonej soczewicy
150g pieczonej papryki w zalewie
1 zielona papryka
1 duży pomidor malinowy
1 biała cebula
1 duża marchew
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
1 główka czosnku
100g chorizo szerokiego w kawałku
100g wędzonego żeberka
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki wędzonej łagodnej
1 łyżeczka ostrej papryki
1 litr wody
oliwa z oliwek
sól
Przepis:
Przetnij główkę czosnku w pół i razem z wędzonym żeberkiem zalej zimną wodą, dodaj liście laurowe i całość zagotuj. Duś na małym ogniu około 1 godzinę. W garnku o grubym dnie podsmaż na oliwie pociętą w piórka cebulę, startą na grubym oczku marchew, pokrojoną w kostkę zieloną paprykę i czosnek w plasterkach. Przesmaż krótko, dodaj pociętą pieczoną paprykę, pokrojonego w kostkę pomidora i dodaj chorizo pokrojone w kostkę. Dodaj soczewicę i całość zalej wywarem z żeberek i czosnku. Całość dopraw sproszkowanymi paprykami, solą i dodaj oliwę. Gotuj całość mieszając tak długo aż soczewica będzie miękka. Gotowe