Pytanie na Śniadanie

Lentejas con Chorizo y Pimentón de la Vera

Lentejas con chorizo y pimenton de la Vera, czyli potrawka z soczewicy, kiełbasy chorizo i papryki (ESP)


Składniki na 6 osób:


400g zielonej soczewicy

150g pieczonej papryki w zalewie

1 zielona papryka

1 duży pomidor malinowy

1 biała cebula

1 duża marchew

2 liście laurowe

3 ząbki czosnku

1 główka czosnku

100g chorizo szerokiego w kawałku

100g wędzonego żeberka

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka papryki wędzonej łagodnej

1 łyżeczka ostrej papryki

1 litr wody

oliwa z oliwek

sól


Przepis:


Przetnij główkę czosnku w pół i razem z wędzonym żeberkiem zalej zimną wodą, dodaj liście laurowe i całość zagotuj. Duś na małym ogniu około 1 godzinę. W garnku o grubym dnie podsmaż na oliwie pociętą w piórka cebulę, startą na grubym oczku marchew, pokrojoną w kostkę zieloną paprykę i czosnek w plasterkach. Przesmaż krótko, dodaj pociętą pieczoną paprykę, pokrojonego w kostkę pomidora i dodaj chorizo pokrojone w kostkę. Dodaj soczewicę i całość zalej wywarem z żeberek i czosnku. Całość dopraw sproszkowanymi paprykami, solą i dodaj oliwę. Gotuj całość mieszając tak długo aż soczewica będzie miękka. Gotowe

Więcej na ten temat